De mi lett a nővel?

Anton Pavlovics Csehov novelláiból írta: Kiss Csaba


Kiss Csaba drámája 1997 óta már több bemutatót megért, többek között ő maga is megrendezte. A groteszk humort sem nélkülöző, modern dramaturgiába szőtt nyolc Csehov-elbeszélés – A fogadás, Ellenségek, Általános műveltség, Szerencse fia, Sebészet, A diplomata, Vesztett ügy, Regény nagybőgővel – a minden férfi álmát megtestesítő Nőről szól, aki, ahogyan azt a cím is jelzi, nem tűnik fel a színpadon.
Alakja viszont kirajzolódik a három utazó színész, Gyabkin, Jura és Aljosa meseszerűen összefonódó történeteiből…

Csehovot a közönség a leheletfinom lélekrajzok, a fájdalmas őszi hangulatok, a kisiklott életek, és az eleve reménytelen elvágyódások írójaként ismeri, ám de létezik egy másik, egy „elvetemültebb” Csehov is: az anekdotaszerű, kaján, néha groteszkül kegyetlen
novellák, vásott karcolatok szerzője. A De mi lett a nővel? férfimese nyolc ilyen
rövid elbeszélés helyzeteire, motívumaira épül. A különös dramaturgiájú előadásban szerelmek és csalódások, kivégzések és foghúzások, öngyilkosságok és ellenvonatok kavarognak Irina Bikulina ártatlan, mégis felkavaróan buja, szenvedélyes alakja körül. A játék végén minden titokra fény derül – a legvégsőre is – és megelevenedik a férfivágy örök tárgya, az a bizonyos legendás Nő. Az emberi kapcsolatok olyan rétegei, ellentmondásai bontakoznak ki a történetben, melynek kulcskérdése: Tudunk-e szeretni? Hol a határ szeretet és birtoklási vágy között?


Az előadás hossza: 80 perc, szünet nélkül


Szereplők:
Jura – Gerner Csaba
Aljosa – Jászberényi Gábor
Gyabkin – Gulyás Hermann Sándor

Rendező: Tapasztó Ernő

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail