Sírkő és kakaó

A 99. évét taposó Toronyné gazdag vénasszony. Felfogadja Pitiéket, hogy ápolják, gondozzák – a majdan örökölendő lakás ígéretével. Lajos és Lujza végzi is a dolgát becsületesen, gondosan és odaadóan, a lakás reményében. És milyen jó lesz, ha majd… Egyszer végre… De erre még gondolni sem szabad! Nem akarnak, nem akarhatnak rosszat jótevőjüknek, aki… Aki már 15 éve nem akar megdögleni. Lépni kell. Lépni kellene… Kapóra jön az orvos tanácsa: csak a véletleneket kell megfelelően csoportosítani, és akkor… Akkor mi lesz? Akkor minden más lesz?

Eörsi István, Kossuth-díjas író és költő, több mint 35 önálló mű szerzője. Meghatározó alakja volt a magyar kulturális közéletnek, szóban és írásban is karakteres, véleményformáló, akár a múltban, akár napjainkban.

„ Szerelmi bánat ellen öngyógyítás céljából írtam 1965-ben a Sírkő és kakaó-t. A fekete kétségbeesésből a fekete humorba menekültem. Született egy játék, miről is? A zsarnokság minden átfogó hatalmáról, az elnyomottak szolgává zülléséről, a lázadások kilátástalanságáról, az emberi együttélés képtelenségéről.” – Eörsi István: Sírkő és kakaó előszó (részlet)

Özvegy Toronyné MEGYERI ZOLTÁN m.v.
Piti Lajos VARGA BÁLINT
Piti Lajosné PAPP GABRIELLA
Postás RÁCZ LÁSZLÓ
Rendőrnő PETRÓ ANNAMARI
Orvos BÁNFÖLDI SZILÁRD sz.h.
Rendező KANCSÁR JÓZSEF
Zenei munkatárs VARGA BÁLINT
Fény NAHÓCZKI VIKTOR
Hang NAHÓCZKI VIKTOR

2013. 05. 25.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail