Csak tenyérnyi vér

Monodráma 

Dosztojevszkij A szelíd asszony című elbeszélése nyomán írta: Tallér Edina

Hölgyeim és uraim! Ránk hangolódtak? Hogy vannak? Jól vannak? Minden elcsendesedett önök körül? Megvan a belső béke? Csak ránk figyelnek, ugye?

Figyeljenek jól, mert ma is történelmet írunk! Aki nálunk itt, ebben a műsorban fellép, és eddig híres volt, az mostantól még híresebb lesz, ha ismeretlen volt, holnapra már a sarki fűszeres is tudni fogja, ki az illető! És hogy ki az illető? Képzeljenek el egy férjet, aki imádja a feleségét.

Egy férj, aki minden nap hajnalban kel, egész nap dolgozik, oszt-szoroz, és minden körülmények között kedves az ügyfelekkel. Két dolog számít az életében: imádott felesége és az üzlet.

Az üzlet, ami a szép és nyugodt családi élet záloga. Zálogos.

És van egy lány… Egy szegény, kiszolgáltatott lány, aki menedéket, anyagi biztonságot talál az öregedő zálogház-tulajdonosnál. Mindenki megkapja, amire vágyik, a lány menedéket, a férfi a lányt… Viselkedésük szelíd és udvarias. A vége mégis halál. Csak tenyérnyi vér. Gyilkos és áldozat.

Gyilkos vagy áldozat? Ki ölt meg kit?

Hölgyeim és uraim! A döntés ma az Önök kezében van!

Az emberi kapcsolatok olyan rétegei, ellentmondásai bontakoznak ki a történetben,
melynek kulcskérdése: Tudunk-e szeretni? Hol a határ szeretet és birtoklási vágy között?

Részlet a darabról készült kritikából:

„A Csak tenyérnyi vér címet először olvasva egy olyan gyilkosság rajzolódott ki a szemem előtt, amelyet igyekeztek a lehető legudvariasabb, legkonszolidáltabb módon kivitelezni. Hiszen nem szabad az illedelmes világot egy olyan aprósággal zavarni, mint hogy két ember között az indulatok a tarthatatlanságig feszültek. Ha ehhez hozzáveszem a tényt, hogy az előadás Dosztojevszkij A szelíd asszonycímű műve alapján készült, várható, hogy egy igazán mély, sötét és drámai hangulatú színdarab fog a nézőre zúdulni. A szerző, Tallér Edina , a rendező, Viktor Balázs és Gerner Csaba, aki a főszereplőt kelti életre, nem is hazudtolták meg a feltételezéseimet. A Csak tenyérnyi vér hátborzongatóan jól megírt és összeállított alkotás, Gerner Csaba pedig remek választás volt a szerepre. A bírói szerep alól pedig valóban nincs felmentés a néző számára. A hallottak alapján és a felmerülő, kínzó kérdésekkel küzdve meg kell hoznunk saját ítéletünket.”

Az előadás hossza: 75 perc, szünet nélkül

Előadja:
Gerner Csaba

Rendezte:
Viktor Balázs

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail