Factura Lamiaceae avagy az árvacsalánfélék családjához való teremtő vonzás törvényeiről

A FACTURA LAMIACEAE Formanek Csaba első monodrámája, mely egy szerelmi háromszög történetét meséli el. Az elbeszélő monológjaiban mint egy rögeszmés művészi alkotás bontakozik ki és terebélyesedik el a vágy titokzatos tárgya, hogy aztán az őrületig fokozódva kényszerűen el is pusztítsa, amit alkotott.

A költői és drámai elemekből szőtt, képzeletbeli világokban közlekedő darab szövege 2014-ben Tiszakécskén, az Új Alkotóműhely Művésztelepen született, és itt került sor az előadás első munkabemutatójára is.

Eddig 33 alkalommal került közönség elé, Budapest mellett Inárcson, Debrecenben, Nyitrán, Dunaszerdahelyen, Székesfehérváron, Celldömölkön és Balassagyarmaton. Márciusban nagy sikerrel mutatkozott be az előadás Szegeden is, az I. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozón.

FAKTÚRA – latin eredetű szó, tárgyak, műalkotások felületének a kivitelezéséből fakadó és a látványt is nagymértékben befolyásoló sajátos mód és minőség. A faktúra tulajdonképpen a művész kézírása, vagyis ecsetkezelése, festészeti technikája, egyéni stílusa és az egyetlen, ami nem hamisítható;

LAMIACAEA (‘lamiáceé’) – az árvacsalánfélék (vagy ajakosvirágúak) családjába tartozó növényfajok.

DÍJAK:

  • Kurucz László-díj a Legjobb férfi alakításért (Soltis Lajos Országos Színházi Találkozó, Celldömölk, 2015)
  • Balassagyarmat Város Önkormányzatának különdíja a kiváló szerzői- rendezői- színészi alkotómunkáért (XXXV. ISZN Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napok Kamarajátékok Fesztiválja, 2016)
  • ARANY MINŐSÍTÉS (Magyar Szín-Játékos Szövetség, 2016)

KRITIKÁK

Budapest legkisebb nagy színháza
Weiner Sennyey Tibor a Kultúrparton

„Eleinte zavartan ülsz, nem érted, hogy már megint mit akar ez az őrült Formanek, aztán beszippant a történet, elkezded látva-látni a vágyak és szerepek erdejébe keveredett másikat, aki ugyanaz.”

Téged vonzanak az árvacsalánfélék?
Takács Mira a Librarius.hu-n

„A keretes szerkezet nagyon fontos ebben a darabban, amelyet egyébként maga a színész írt és rendezett. Leesnek tőle dolgok, tisztul a kép, és nem engedi el a néző kezét az egyre nagyobb sötétben, a szoba félidőben már egészen szűknek tűnik, mert olyan, mintha mélyebbre örvénylenénk az elmebajban.”

Támogatók:
Új Alkotóműhely Egyesület, Tiszakécske Önkormányzat, Arany János Műv. Ház, Tiszakécske

FORMANEK CSABA színész, író, rendező,

A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium matematika tagozatán végzett, és itt kezdett el színházzal is foglalkozni. 2002-ben Budapesten az ELTE Egyetemi Színpadaként megalapította a Radikális Szabadidő Színházat, melyet 13 évig vezetett. Tavaly nyár óta szabadúszóként dolgozik. Különböző előadásokban többször fellépett a THEALTER fesztiválon is, dolgozik a Metanoia Színházzal is, valamint jelenleg a Debreceni Egyetemi Színházban rendez előadást.

További információk:

http://jatekos.wix.com/formanek

Műfaj: monodráma (85 perc)
Írta, rendezte, játssza: Formanek Csaba
Fény: Lakatos Dániel

Invalid Displayed Gallery

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail