Francia rúdugrás

Szextett két részben: Mohácsi István Francia rúdugrás című vígjátéka lerántja a takarót a férfi és nő hancúrozó kis titkairól. A Pinceszínház bemutatója nem véletlenül kapott tizennyolcas karikát: a hat szereplő vágyai menthetetlenül összegabalyodnak a viharos estén.

A Francia rúdugrásban Mohácsi a klasszikus helyzetkomikumra épít. Ezt tette már a commedia dell’arte hagyománya, Feydeau, és még sorolhatnánk. Mohácsi azért emelkedik ki, mert mindezt a legnagyobb természetességgel ültette át a mai magyar közegbe – a sikamlós jelenetek, a veszekedések bármelyik otthonban előfordulhatnak. A történet szerint egy harmincas éveiben járó házaspár, Ákos és Zsuzsa – akiket Varga Bálint és Kancsár Orsolya alakít – házasságuk megmentéséért egy szexuálterapeutához fordulnak. A gurut játszó Gargya Balázs módszere a páros párterápia, ám hiba csúszik a rendszerbe: Gyulát és Katit túlságosan is jól ismerik Ákosék. A második páros, Büky Bea és Rácz László karakterei semmivel sem könnyítik meg a terápiát – a különös ötös fogathoz csapódik még Anikó, a titkárnő, akit Kis Kata alakít. Az erdei házban játszódó komédia nem öncélúan vulgáris vagy naturalista, hanem egyszerűen a legnagyobb nyíltsággal beszél a két ember között felpezsgő és elszunnyadó rejtélyes „kémiáról”.

Teljesen szabad élőbeszéd, modern, mai szerelmi kavarodás zajlik előttünk . A jól megírt, ismerős karakterek, például a vezető pozícióban terpeszkedő főnök és az anyagi jómódban ücsörgő felesége között megjelentek az első repedések – azt a kérdést is feszegeti a darab, hogy ki miért unt bele a másikba.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail