„…lélek vagyok, élni szeretnék!”

Radnóti Miklós utolsó hónapjainak krónikája, Kőszegi Ábel „Töredék” című munkája, a Bori notesz és a költő más versei alapján

Elmondja: Tóth Péter Lóránt versvándor

Rendezte: Hajvert Ákos, Radnóti-díjas versmondó

Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár, versvándor 2019. augusztus 31-én indult a szerbiai Borból – 820 kilométert megtéve az erőltetett menet útján –, hogy 2019. szeptember 24-én a Győr melletti Abdára, a költő halálának feltételezett helyszínére érkezzen. A megbékélésnek, a Radnóti által felmutatott humánum minden időben való tiszteletének és megőrzésének jegyében ez az egyedülálló vállalás három országot kötött össze: Szerbiát, Horvátországot és Magyarországot. A vers-zarándoklat csaknem 100 településen haladt át. Tóth Péter Lóránt a magyarok által is lakott települések közül 15 helyszínen a „…lélek vagyok, élni szeretnék!” című monodráma előadásával emlékezett a költőre és a háború névtelen áldozataira.

Tóth Péter Lóránt (Budapest, 1980) Radnóti- és Latinovits Zoltán-díjas versmondó. 2010 óta több tízezer anyaországi és határon túli magyarnak tolmácsolta József Attila, Arany János, Kányádi Sándor és Petőfi Sándor verseit Kassától Zágrábig, Beregszásztól Újvidékig, Csíkszeredától Budapestig, továbbá a Kárpát-medencén túl is: többek között Moszkvában, Szentpéterváron, Prágában, Párizsban, Szarajevóban és három alkalommal a kanadai magyar közösségekben is. Magyarországon több mint 100 településen járt, 200 feletti előadással. Szakmai hitvallása: „Hiszem, hogy a versek térképek, iránytűk az életünkben. Őket követve juthatunk el egy békés, szeretettel teli világba. Olyan világba, amelyet mi, emberek alkotunk meg. Kultúránk és verseink segítségével.”

Előadás: október 17. csütörtök 19:00

Az előadás után beszélgetés, vezeti Bene Zoltán író.

Az Őszi Kulturális Fesztivállal közös rendezvény.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail