Az élő holttest

Lev Nyikolajevics Tolsztoj: Az élő holttest +18
koprodukció az Aradi Kamaraszínházzal

Fotó: Dr. Kovács Ida Jusztina Photography

Fegya Protaszov házassága válságba jut. Egyetlen megoldás a válás lenne, de a vallás és a konvenciók szigorú szabályokat rónak a házasfelekre. Fegya álöngyilkossággal ad szabadságot feleségének, aki él is ezzel. Ám a sors nem hagyja, hogy életüket ilyen egyszerűen rendezzék.
Mi történhet akkor, ha valaki megcsömörlik az úgynevezett normális élettől? Ha a társadalom minden normáját, és annak következetes végigvitelét az élettel, az igazival minden ponton szembenállónak érzi, és nem kér belőle? Ha pedig beilleszkedni sem tud, de a szembeszegülésre sincs ereje – maradnak hát azok a pillanatok, amelyekben még átéli, hogy él: a mámor, a zene, az érzékek anarchiája. Tolsztoj döbbenetes erejű és érvényű drámája annak a sorsnak válságát és feltartóztathatatlan tragédiáját mutatja be, amely sem megszokni, sem lecsapolni nem tudta a köznapokat elborító mocsarat – s a zseniális és formátumos főhős így csak pusztulásának kétségbeesésében emelkedhet ki abból a világból, amelyben nem érezte, hogy valóban létezik.
A rendezés különlegessége a díszletben van, mely kifejezi az előadás hangulatát. A színpadon mindenkinek megvan a maga zuga, de az események párhuzamosan bontakoznak ki egy pokolian fergeteges lakodalmi mulatság keretében, ahol a nézők és a szereplők egy asztalnál ülve, együtt élik át a szenvedély és a konvenciók ütközéséből születő történetet.

Szereplők:
Fjodor (Fegya) Protaszov – Jászberényi Gábor
Lizaveta Andrejevna Protaszova, a felesége – Kancsár Orsolya
Anna Pavlovna, Liza anyja – Balog József
Szása, Liza testvére – Sebők Maja
Viktor Karenyin, régi barátjuk – Gulyás Hermann Sándor
Darja Andrejevna, Viktor anyja – Büky Bea
Artyemjev, intrikus és kocsmatulajdonos – Nagyhegyesi Zoltán
Mása, cigánylány – Kálmán Zsófia
Vizsgálóbíró – Varga Bálint

A zenekar tagjai: Tapasztó Alexandra, Juhász Gábor, Barity Zorán és Ölveczky Tamás

Rendező: Tapasztó Ernő

BEMUTATÓ: 2021. november 4. 19.30

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail