Henrik Ibsen: Nóra és Torvald

Az előadás a 10. Színházi Olimpia keretén belül kerül megrendezésre.

A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása.

Helmer, az újonnan kinevezett bankigazgató kissé lekezelően viselkedik feleségével, Nórával, aki épp akkor érkezik haza a karácsonyi vásárlásból. Nóra régi barátnője, Lindéné meglátogatja Nórát, aki felajánlja, hogy segít az egyedül maradt asszonynak.
Lindéné úgy gondolja, hogy Nóra tapasztaltabb asszony nála, azonban Nóra, hogy bebizonyítsa, neki is mekkora áldozatokat kellett hoznia, elmondja, hogy titokban kölcsönt vett fel, amit hosszú évek óta törleszt, munkát vállal, vagy a kapott pénznek csak a felét költi el.Krogstas, az ügyvéd érkezik hozzájuk, hivatalos ügyben, azonban Nóra ajánlása nyomán Lindéné az ő pozíciójára pályázik.


Azt ügyvéd Nóra segítségét kéri, aki visszautasítja, mire az ügyvéd figyelmezteti, hogy tőle vett fel anno kölcsönt. Mivel okirat hamisítást követett el, a törvény is elítéli.Nóra igyekszik nem kimutatni, milyen nagy bajban van. Készül a karácsonyi bálra, miközben hajthatatlan férjét próbálja meggyőzni, hogy ne mondjon fel Krogstadnak, de sikertelenül. Nóra barátjához, Rank doktorhoz fordul, mire a halálos beteg orvos bevallja neki, hogy évek óta szerelmes belé. A lány nem fordulhat hozzá segítségért.Közben megérkezik a felmondólevél Krogstdhoz, aki egy összegben akarja a fennmaradt adósságot.

Mivel Nóra ezt nem tudja teljesíteni, az ügyvéd megírja a történteket Helmernek.Nóra Lindéné segítségét kéri. Lindéné találkozik Krogstaddal Nóráéknál, és arra kéri, hogy habár anno nem őt választotta, most hogy egyedül maradt, talán lehet köztük valami. Krogstad először nem hiszi, aztán belemegy, sőt vissza akarja venni a levelet, amit Helmernek írt, azonban Lindéné lebeszéli.

Helmer megtalálja a levelet és Rank doktor búcsú névjegyét, aki a halálra készül. Helmer elolvassa a levelet, és felháborodik, úgy érzi, innentől már minden csak látszat lesz, valójában már vége az egésznek, csak kívülre kell mutatni, hogy minden rendben. Közben Krogstad visszaküldi az adóslevelet, így visszaállhat a béke. Azonban Nóra most először mondja el, mit is érez valójában és elhagyja a férjét.

Időtartam: 110 perc
Nyelv: Magyar
Felvonások: 2
Korhatár: 14

KÖZREMŰKÖDŐK:
Helmer – Nešić Máté
Nóra – Verebes Judit
Rank – Szilágyi Áron
Lindéné – Székely Bea
Krogstad – Virág György

Díszlettervező:
Míra János

Jelmeztervező:
Cselényi Nóra

Dramaturg:
Verebes István

Rendező:
Verebes István

Jegyek elővételben kaphatók, 4500.-/fő áron, a Szegedi Pinceszínház titkárságán. Foglalás a titkarsag.pincesz@invitel.hu és a 62/540-554 elérhetőségeken lehetséges.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail