„Rohadt az államgépben valami”

Horváth István és Tóth Kata holttestét 1941. október 18-án találták meg a Duna-parti Carlton Szállóban: előző nap önkezükkel vetettek véget életüknek.
1940-től az újjáalakult szegedi egyetem rektora az európai gondolkodású Nobel-díjas tudós, Szent-Györgyi Albert lett.


A rektor egy újszerű diákélet megszervezésében is fontos szerepet vállalt, így – Sík Sándor professzor segítségével – támogatta a megalakuló Szegedi Egyetemi Ifjúság Színjátszó Társaságát (SZEISZT).
Ebben a környezetben lett 1940-ben Horváth István szegedi bölcsészhallgató a SZEISZT egyik alapító tagja, illetve rendezője. Így a különböző szakok hallgatóiból álló társulat decemberben megkezdte a munkát; Horváth vezetésével elindultak a Hamlet próbái. A Városi Színház igazgatója a társulat rendelkezésére bocsátotta a Szegedi Nemzeti Színházat. Szent-Györgyi Albert rektor rendszeresen megjelent a próbákon, a napi sajtó egész oldalakon számolt be a SZEISZT munkájáról.


Shakespeare drámáját 1941. április 1-jén mutatták be hatalmas sikerrel: Ám az elismerések ellenére a történelem megpecsételte Horváth István sorsát: félig zsidó származása miatt (hiába volt ő református) kizárták a színházból. A közös munka során Tóth Katával egymásba szerettek, a Gertrudist alakító vegyészhallgató azonban nem mehetett hozzá a rendezőhöz. Az 1941-es fajvédelmi törvény értelmében nemcsak házasságot nem köthettek, de még a zsidó és nem zsidó közötti testi kapcsolatot is börtönnel büntették. Így október 17-én együtt öngyilkosságot követtek el a fővárosban.
Az előadás e két embernek és a társulatnak állít emléket.

Szereposztás:


Ifj. Horváth István: Hadzsy János
Tóth Kata: Vecsernyés Viktória
Idősebb Horváth István – István édesapja: Cseszkó Mihály
Szent- Györgyi Albert, az egyetem Nobel díjas rektora: Kosztolányi József


A SZEISZT tagjai:
Tárnok Éva – (Ophélia): Rédei Emese
Csernák Emilia – (3. színész): Péterffy Andrea
Paku Imre, az egyetemi Színjátszó Társaság elnöke: Deák Bálint
Szemes Mihály – (Rosencrantz): Tari Balázs
Szász Károly – (Hamlet királyfi): Géczi Gergő
Szabolcsi Gábor – (Marcellus): Bús Marcell
Kiss Ottó Miklós (Horatio – Hamlet barátja): Gyekiczki Balázs

További szerepekben:
Újságíró: Nyéki Tamás
Gitáros: Géczi Gergő
Énekes: Halasi Blanka
Fény-hang: Balogh Arnold


Erdődy János: „Jó éjt királyfi!” c. regénye nyomán és kortárs beszámolók és korabeli dokumentumok alapján színpadra alkalmazta: Varga Norbert
Rendezőasszisztens: Halasi Blanka


Rendező: Varga Norbert


Korhatár 16 év

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail