Spiró György: PRAH

„Az ötös lottó e heti várható főnyereménye: 705 millió forint!”

A téma mellbevágó, ha az ember megnyeri. Ha megjátssza. De akkor is az, ha megtudja, hogy valaki másnak sikerült…

A cselekmény helyszíne a Férfi és konyhája. A konyha Spirónál visszatérő helyszín, az otthonosság érzésének megtestesítője, a család állandó találkozásainak terepe, konfliktusok gyújtópontja. Spiró nyelvi világa is ebbe a vidéki, kisvárosi miliőbe kalauzol, nyelve konyhanyelv. Egyszerű, tiszta, nem operál metaforákkal, költői képekkel, hétköznapi és világos.

A történet kiindulópontja az a pillanat, ami egy csapásra megváltoztatja életünket. Jelen esetben a Férfi érkezik a hírrel: ötöse van, megnyerte a főnyereményt!

A hirtelen jött lehetőségtől – hogy végre szabadon ábrándozhatnak, hogy realitást kapnak vágyaik megvalósításához is – megzavarodnak, és hol kisszerű, pitiáner dolgok jutnak eszükbe (új függöny), hol pedig a realitástól elrugaszkodva, abszurdba hajló kívánságokat fogalmaznak meg (hét palota, négy sávos autópálya).

A nagy sikerű 12 dühös ember és a pinceszínházi Házasságlevél rendezőjének új bemutatója, az egyik legsikeresebb hazai színdarab a jubileumát magyar évaddal ünneplő Szegedi Pinceszínház színpadán.

ALKOTÓK

Férfi: Kosztolányi József

Nő: Kondász Rózsa

Látványtervező, rendező: Barnák László

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail